Kulak Bakımı ve Kul-Tem Mumları
Kulak, dış kulak yolundaki cildi enfeksiyonlardan korumak amacıyla buşon adı verilen bir salgı üretir. Bu salgı dışardan gelen toz ve diğer partikülleri tutarak kulak yolunun dışa doğru yapısı sayesinde kulak kepçesine doğru atar. Buşonun yoğun olması, tozlu ortamlarda bulunma ve salgının dışarıya atılmasına engel faktörler, buşonun kulak kepçesi içinde birikmesine yol açar.
Kulak salgısı normalde dışarı atılmasına rağmen bazı durumlarda kulakta birikerek tıkanıklığa yol açar.
Buşonun birikmesinde genellikle şunlar neden olur:
- Temizleme amacıyla kulak içine yabancı bir cisim sokmak,
- Tozlu ve kirli ortamlarda çalışmak,
- Dış kulak yolundaki darlık nedeniyle buşonun dışarı atılamaması,
- Kulakta salgılanan buşonun fazla yoğun olması,
- Kulağa su kaçtığında (deniz, banyo vs.) dış kulak yolundaki az miktarda salgının şişmesi.
Kul-tem Aspiratör Sistemiyle Kulak Bakımı
Aspiratör sistemi, rahatlatıcı ve yatıştırıcı etkisiyle bilinen noninvazif metodlar modern ve alternatif tıpta binlerce yıldır kullanılan bir yöntemdir. Bu yönteme göre, kolay eriyen ince bir huni kulağa yaslanır ve huninin ucu yakılarak bir vakum etkisi oluşturulur. Ateşin içi boş boruyu vakumlaması, kulak içinde birikmiş tüm buşonu çekip alır.
Yüzyıllardır bilinen bu sistemin geçmişi Eski Mısır, Roma, Yunan dönemlerine kadar dayanmaktadır. Eski Yunan medeniyetinde başlangıçta sadece kulak bakımı için kullanılan mumlar sonraları doğal ve manevi şifa yönetimine dönmüştür.
Uzak doğu Asya’dan Sibirya Stepleri’ne kadar yaygın olarak bilinmesi ve kullanılmasına rağmen bu metodu günümüze taşıyan Kuzey Amerika yerlileri olmuştur. Bu geleneksel uygulama Kızılderili kabileleri ve Sibirya’da canlı tutularak günümüze kadar ulaşmıştır. Kızılderililer tarafından geleneksel manevi arınma törenlerinde kullanılmıştır. Kulak mumları geleneksel Şaman şifacıları tarafından manevi ve fiziksel şifa yöntemi olarak kullanıldığı bilinmektedir.
Günümüzde halen kırsal kesimlerde huni şekilde bir bal mumundan bir boru, gazete veya yağı kağıt vasıtasıyla yakarak kulak bakımı yapmak çok yaygın olarak bilinen eski ve doğal bir metottur.
Kul-Tem Kulak Mumları ise geçmişi antik çağlara kadar uzanan bu yöntemin kolaylaştırılmış halidir. Selülozdan imal edilen Kul-Tem mumlarda yanma kolaylığı için parafin kullanılır. Mum kulağa yaslanıp yakıldığında 8 dakika boyunca yanarak hem kulaktaki kan akışını hızlandırır, hem de kulak içinde birikmiş buşonu vakumlayarak dışarı çeker.
Kulak bakımı periyodik olarak yapılması gereken bir işlem değildir. Buşon, herkeste aynı sürede oluşmaz. Kul-Tem mumlarla bakımın ideali ayda 2 kez olsa da, bazı kimselerde daha çabuk veya daha yavaş buşon birikir. Birkaç kullanımdan sonra kulağınızda ne sürede buşon biriktiğini anlayabilir ve ona göre kullanabilirsiniz.
Kul-Tem Mumları, vücudun kendini iyileştirme sürecine yardımcı olur. Farklı nedenlere bağlı oluşan kulak enfeksiyonlarında, soğuk algınlığı, hafif sinüzit ve uçak ile sık seyahat, dalış sporlarının maruz kaldıkları kulak basıncıyla ilgili denge problemlerindeki etmenleri ortadan kaldırmayı sağlar. Eğer sorunlarınız daha uzun süreli ise, lütfen doktoruna danışmayı ihmal etmeyiniz.